Come si dici...nu dau doi bani pe funcția ta?






sursă img: wordpress.com

Haina nu schimbă pe om...hmmm...permiteți-mi să ma îndoiesc. Cunosc atâtea persoane... mari doamne , îmbrăcate dichisit, parfumate, coafate, cu bijoux-uri, dar atât de goale pe dinăuntru.  Cunosc inclusiv bărbați cu trăsături asemănătoare. Să nu credeți că ei nu fac parte din această categorie. Dar într-o proporție mai mică.  Ai putea crede că sunt genul de persoane extrem de fericite, realizate, educate și de la care ai ce învăța. Cu privirea înainte, țeapănă,  cu o atitudine persiflantă, de parcă nu îi ajungi nici la degetul mic al piciorului.  De fiecare dată ți se adresează de parcă ți-ar face o favoare că vorbește cu tine. Sunt dăți în care îmi vine să las educația la ușă, pe preș si să le spun în stil moldovenesc (agitat și cu accent, să nu crezi altceva) faptul că nu au nici un drept să umilească si să fie nepoliticoase cu persoanele din jur,  indiferent de poziția socială, de anii de studiu sau de suma pe care o dețin in contul bancar.
Nu esti cu nimic mai presus față de cei din jur doar pentru că ai o situație financiară bună, că ai fost director la viața ta, profesor, inginer etc. Uneori mă și amuz când merg să aprind o lumânare la cimitir și văd pe anumite cruci: „Aici se odihneste Inginer x,/ Profesor Dr. Univ Y”. O fi primit acest grad și pe lumea cealaltă?
Știu ca tu, cel care citesti acum vorbele astea, poate nu ți se pare relevant. Poate gândești că este dreptul tău să ți se recunoască meritele după ani de muncă. Perfect de acord. Felicitări! Dar nu folosi acest merit pentru a jigni și umili persoanele din jur.

Fii om, fii uman!

 Este un lucru măreț, pe care nu îl regăsești la mulți dintre sapiens din jurul tau.
Stau de multe ori și mă gândesc...cât de nefericit să fii, cât de neiubit și singur, încât singura ta plăcere este să înjosești și să faci rău? Mă înfurii și în acelasi timp mi-e milă de aceste persoane pentru că își varsă toată neputința, nefericirea, tot golul pe cei din jur.
Vrei să fii superior oamenilor din jurul tău? Dăruiește mâncare unui om flămând care nu are ce mânca, dăruiește un zâmbet și o vorbă bună unei persoane triste  sau unei persoane vârstnice, că tare mult ar vrea să aibă cu cine vorbi; cere-ți scuze atunci când greșesti, spune un “mulțumesc” atunci când ți se oferă, spune „te rog” atunci când soliciți ceva. Oricare ar fi acel lucru. Oferă o speranță unui om deznădăjduit, strânge un gunoi chiar dacă nu îți aparține, oferă iubire!  
Nu oricine ar fi capabil să fie superior. Nu în acest mod! Pentru că asta înseamnă să empatizezi cu cel de lângă tine, iar pentru omenie nu există certificat de absolvire!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare pentru tine, Mițică!

Exercițiu de fericire!

Bunicii nu mor niciodată. Ei trăiesc pentru totdeauna în inimile noastre!